Nieuws

ERC "Consolidator" beurs voor het de Duve Instituut!

23/12/2015

De kwaliteit van het onderzoek van Professor Sophie Lucas en haar team wordt erkend met een “ERC Consolidator" beurs. Een primeur voor de UCL!

Professor Sophie Lucas, gekwalificeerde FNRS-onderzoeker aan het de Duve Instituut, is de eerste onafhankelijke UCL-onderzoeker die een “Consolidator Grant” ontvangt van de European Research Council. De ERC-subsidie ​​is bedoeld ter ondersteuning van jonge, excellente onderzoekers met 7-12 jaar ervaring, die hun eigen onderzoeksgroep hebben opgericht. Binnen het de Duve Instituut werkt de onderzoeksgroep van professor Lucas aan de ontwikkeling van nieuwe benaderingen van immunotherapie tegen kanker. De onderzoekers bestuderen de mechanismen waarop bepaalde cellen, genaamd regulatoire T-cellen (Treg), immuunreacties remmen. Het lange-termijn doel is om nieuwe therapeutische benaderingen te ontwikkelen die de onderdrukking van het immuunsysteem door Tregs verminderen. Daardoor wordt de immuunrespons bij kankerpatienten tegen kankercellen sterker en kan de tumor worden afgeweerd. Welke vooruitgang is al geboekt? Onlangs heeft het team van professor Sophie Lucas met succes een immunosuppressie-mechanisme van Tregs opgehelderd, waarbij een molecuul genaamd GARP betrokken is. De onderzoekers hebben vervolgens een reagens afgeleid, dat zich richt op GARP en dat de immunosuppressieve werking van Treg cellen vermindert.

In het ERC-project, met een duur van 5 jaar, zal dit reagens in pre-klinische modellen worden getest. Bepaald zal worden of het de immunologische afweer tegen tumoren bij patiënten kan bevorderen. Het team zal ook onderzoeken of het reagens gebruikt kan worden voor het verbeteren van de immuunrespons bij chronische infecties of in combinatie met vaccinaties. Tenslotte worden de functies van het GARP molecuul bestudeerd in andere cellen dan de Tregs. Het doel hiervan is om mogelijke toxische effecten van de nieuwe therapeutische aanpak te voorspellen, maar ook om een beter begrip te krijgen van de rol van dit mysterieuze molecuul in de menselijke fysiologie. [...]

Extractie uit UCL News (2015/12/22): http://www.uclouvain.be/621265