Beter begrijpen om beter te genezen

Geïnspireerd door onze oprichter, Christian de Duve (Nobelprijs voor de Geneeskunde), werken de 320 onderzoekers, technici en medewerkers van het de Duve Instituut elke dag, met passie, vastberadenheid en in een geest van samenwerking aan het beter begrijpen van ziekten om ze beter te kunnen genezen.

Met talenten aangetrokken van over de hele wereld, richten de teams zich op fundamenteel onderzoek op uiteenlopende gebieden als kanker, virale en bacteriële infecties, diabetes, genetische ziekten en vele andere.

Wilt u het Instituut steunen?

Focus op onze 5 onderzoeksprogramma’s

Het Instituut bestaat uit 31 laboratoria, gestructureerd rond 5 onderzoeksprogramma's

Fundamenteel onderzoek is van levensbelang

Ons fundamenteel onderzoek probeert vragen te beantwoorden over het functioneren van gezondheid op het meest elementaire niveau. Hoewel dit onderzoek niet altijd onmiddellijke praktische toepassingen heeft, kan het op termijn tot belangrijke ontdekkingen en innovaties leiden.

In het biomedische domein bestuderen we de onderliggende mechanismen van de menselijke gezondheid en ziektes op moleculair, cellulair en organismaal niveau.

Zonder dit fundamentele onderzoek zouden er geen klinisch onderzoek (waarbij patiënten betrokken zijn) en nieuwe behandelingen voor ziekten zijn.

Steun ons project : "UltraZOOM"

Ons lichaam bestaat uit meer dan honderdduizend miljard cellen. Bij ziekte is het de uitdaging om de moleculaire disfuncties te identificeren die de ziekte veroorzaken.

Het UltraZOOM-project stelt onze onderzoekers in staat om zeer ver 'in te zoomen', d.w.z. door te dringen in piepkleine groepen cellen om eiwitten en hun (dis)functioneren te analyseren.

Voor het project - dat een geavanceerde robot met verbruiksartikelen, computerapparatuur met kunstmatige intelligentie en een ervaren bioinformaticus omvat - is een budget van € 610.000 nodig.

Steun het project UltraZOOM :

o Met € 100 dekt u 1 dag gebruikskosten van de cellenONE robot
o Met € 300 financiert u de verbruiksartikelen die nodig zijn voor 1 eiwitanalyse
o Met € 1.000 biedt u 3 weken hardware om kunstmatige intelligentie te ontwikkelen
o Met € 20.300 maakt u deel uit van de Club van 30 en financiert u 1/30 van het hele project

Ons Instituut binnen UCLouvain

Ons Instituut bevindt zich op de campus voor gezondheidswetenschappen van de UCLouvain. Jaarlijks leiden we een twintigtal jonge onderzoekers op tot doctor in de wetenschappen. Onze laboratoriumdirecteuren geven les in de faculteiten geneeskunde, tandheelkunde, farmaceutische en biomedische wetenschappen.

Onze belangrijkste partners