Nieuws

FNRS beloont onderzoeken uitgevoerd bij het Instituut

02/07/2020

De FNRS beloont twee onderzoekers voor hun onderzoek aan het de Duve Instituut

Anabelle Decottignies ontvangt de Oswald Vander Veken-prijs 2020

Anabelle Decottignies, een kankeronderzoeker bij het de Duve Instituut aan de UCLouvain, is geïnteresseerd in telomeren, 'kleine stukjes chromosomen die een zeer belangrijke rol spelen bij kanker', legt ze uit. Haar bekroonde werk is gericht op bot- en spiertumoren bij pediatrische kankers.

"Eén van de belangrijkste doelstellingen van ons laboratorium is het vinden van nieuwe gerichte therapieën die chemotherapie kunnen vervangen bij de behandeling van kanker", legt Anabelle Decottignies uit.

De Oswald Vander Veken-prijs wordt om de drie jaar uitgereikt voor een originele bijdrage gericht op bewegingsapparaattumoren, hun oorzaken, preventie, diagnose en/of behandeling.


Camille Goemans ontvangt de Eugène Yourassowsky-prijs 2020 voor haar proefschrift in de groep van Pr. Jean-François Collet

Om bacteriën te bestrijden, produceren bepaalde cellen in ons lichaam een soort bleekmiddel. Maar bacteriën hebben uitvluchten gevonden om deze aanval te weerstaan. Camille Goemans ontdekte er één: het bacteriële eiwit CnoX dat bacteriën beschermt tegen bleekmiddel en beschadigde bacteriële eiwitten herstelt. Deze ontdekking, die nieuwe wegen opent om onze afweer tegen bacteriën te versterken, wordt nu beloond met de Eugène Yourassowsky-prijs van de FNRS.

In een video (in het Frans) gemaakt door de FNRS, vertelt de jonge onderzoekster hoe blij ze is met het ontvangen van deze prijs en de kansen die deze biedt voor haar wetenschappelijke carrière:

"Hoe het voelt om zo'n prijs te ontvangen? Uiteraard ben ik zeer blij!» Externe erkenning, geld om te investeren in je carrière (conferenties, opleiding, lab) en zichtbaarheid: Camille Goemans somt de voordelen op van de Eugène Yourassowsky-prijs.

De Eugène Yourassowsky-prijs beloont een proefschrift dat is uitgevoerd op het gebied van medische microbiologie en infectieziekten.