Nieuws

BAM, target to develop new antibiotics?

08/06/2020

Klik! Resistente bacteriën op heterdaad betrapt

(UCLouvain Press release)

De resistentie van bacteriën tegen antibiotica is een groot gezondheidsprobleem. Het probleem? Bacteriën verwerven nieuwe afweermechanismen om de werking van medicijnen tegen te gaan. Het team van Jean-François Collet, professor aan het de Duve Instituut van UCLouvain, is al enkele jaren geïnteresseerd in deze vraag, en in het bijzonder in bacteriën omgeven door twee membranen (of twee omringende muren).

Om te overleven, moet een bacterie erin slagen haar twee omringende muren te bouwen en, eenmaal geassembleerd, moet zij ze beschermen tegen aanvallen door giftige moleculen, waaronder bepaalde antibiotica. Als één van de muren beschadigd raakt, gaat de bacterie dood.


In de buitenste ommuring bevindt zich een type wachttoren dat bijzonder belangrijk is. Deze torens, BAM genoemd, zijn essentiële plaatsen voor de bewaking, het onderhoud en de bescherming van de vestingwerken. Verschillende ontdekkingen, waaronder door UCLouvain, hebben van BAM een belangrijk doelwit gemaakt voor de ontwikkeling van nieuwe antibiotica. Ondanks het intensieve werk van veel universitaire laboratoria en farmaceutische bedrijven, blijft de werkwijze van BAM nog slecht begrepen, wat de ontwikkeling van nieuwe antibacteriële strategieën belemmert.


UCLouvain wetenschappers hebben BAM op heterdaad betrapt. De BAM wachttorens zijn verplichte oversteekplaatsen voor alle eiwitsoldaten die de wallen bewaken en voor bepaalde eiwitsoldaten die de bacteriële versterking verlaten om de omgeving te patrouilleren. De wetenschappers zijn erin geslaagd een momentane foto (of driedimensionale structuur) te verkrijgen, die het mogelijk maakt om BAM te observeren tijdens het exporteren van één van de eiwitsoldaten (RcsF) door de buitenste omringende muur.


Deze UCLouvain-ontdekking, gepubliceerd in het prestigieuze wetenschappelijke tijdschrift Nature Chemical Biology, biedt een ongekend perspectief: ze geeft onschatbare informatie over het mechanisme van bacteriën en biedt een nieuwe invalshoek om de BAM-wachttorens over te nemen tijdens een behandeling met antibiotica. In die zin draagt ​​de ontdekking van de UCLouvain-onderzoekers bij aan de wereldwijde inspanning om een oplossing te vinden voor dit groeiende probleem.


Het onderzoek is uitgevoerd door een internationaal team van het de Duve Instituut (UCLouvain), in samenwerking met onderzoekers van de VUB, VIB, CNRS en de University of Leeds.


Artikel over dit onderzoek

Structural insight into the formation of lipoprotein-β-barrel complexes

Rodríguez-Alonso R, Létoquart J, Nguyen VS, Louis G, Calabrese AN, Iorga BI, Radford SE, Cho SH, Remaut H, Collet JF

Nat. Chem. Biol. (2020) 16(9):1019-1025


In the press

MyScience.be - Click... Resistant bacteria caught in the act ! - 22/06/2020


LeSoir.be – Des chercheurs belges découvrent comment piéger les bactéries super résistantes – 22/06/2020

LeVif.be – Antibiorésistance : le système de défense des bactéries enfin percé à jour ? – 22/06/2020

RTBF.be – Clic, clac : l'UCLouvain capte l'image d'une protéine-soldat en ordre de bataille – 22/06/2020

L'avenir.net – Découverte d'une nouvelle fonction de BAM : une piste contre les bactéries – 22/06/2020

DailyScience.brussels – Résistance bactérienne: les soldats d’E. coli surpris en train de monter au front – 22/06/2020

Sputniknews.com - Les biologistes trouvent une «brèche» dans la défense des bactéries contre les antibiotiques - 22/06/2020

MyScience.be - Clic... des bactéries résistantes prises sur le fait ! - 22/06/2020

B-mag.news - Une avancée majeure dans la lutte contre les bactéries multirésistantes - 22/06/2020

LeSpécialiste.be - Une découverte faite à l'UCLouvain contribuera à la lutte contre les bactéries résistantes - 23/06/2020

РИА Новости – Биологи нашли "брешь" в обороне бактерий от антибиотиков – 22/06/2020

InovatifKimyaDergisi.com – Suçüstü Yakalanan Dirençli Bakteriler – 23/06/2020

Biotiny.com – Resistente Bakterien auf frischer Tat ertappt! – 24/06/2020

NotiMérica.com – Avances en la batalla contra las bacterias resistentes a los antibióticos – 29/06/2020

TekCrispy.com – Este descubrimiento podría ser crucial en la lucha contra la resistencia bacteriana – 29/06/2020

LaJornada.com – Captan cómo las bacterias se hacen resistentes a antibióticos – 30/06/2020

Also on VivreIci.beHeadTopics.comMedisquare.be, 4suisse.comPhys.orgCorona-Covid19.beScienceCodex.com


Funding

The research was funded by the EOS program and WELBIO. The co-first author of the publication, Raquel Rodriguez Alonso, is supported by the European ITN network Train2Target which aims to train a new generation of scientists specializing in the research of new antibiotics.