Nieuws

Jingjing Zhu ontvangt de Baillet Latour Biomedical Award

30/04/2024

Dr. Jingjing Zhu, onderzoekster aan het de Duve Instituut (UCLouvain) ontving uit handen van Hare Majesteit Koningin Mathilde de Baillet Latour Biomedical Award voor haar onderzoek naar nieuwe strategieën bedoeld om de effectiviteit van immunotherapie te verbeteren.

De Baillet Latour Biomedical Award besteedt sinds 2022 elk jaar 1 miljoen euro aan biomedisch onderzoek in België om de carrières van veelbelovende jonge onderzoekers in het domein van de biomedische wetenschappen te ondersteunen gedurende vijf jaar.

Dit jaar won Dr. Jingjing Zhu, onderzoekster aan het de Duve Instituut, de prijs. Deze werd haar op 29 april 2024 uitgereikt door Hare Majesteit Koningin Mathilde. Het werk van de winnaar* opent de weg naar het versterken van de effectiviteit van kankerimmunotherapie. T-lymfocyten, een soort witte bloedcellen, zijn de actieve componenten in deze behandeling dankzij hun vermogen om vreemde cellen te herkennen en te vernietigen. Immunotherapie verhoogt de immuunafweer tegen kanker en levert interessante klinische resultaten op, maar deze blijven beperkt tot een subgroep van kankerpatiënten.

Het comité van de Baillet Latour Prijs met Hare Majesteit Koningin Mathilde (vierde van links) en Dr Jingjing Zhu (derde van links).

Publicatie in Nature

Nog maar een jaar geleden leidde nieuw onderzoek aan het de Duve Instituut door Jingjing Zhu en haar team in het laboratorium van professor Benoît Van den Eynde tot de publicatie van een artikel in Nature. Het team van wetenschappers ontdekte dat medicijnen die voorheen werden gebruikt om hoge bloeddruk te behandelen een zeer interessant effect konden hebben bij de bestrijding van vormen van kanker die resistent zijn tegen immunotherapie.

Deze moleculen werken in op macrofagen, een ander type witte bloedcellen waarvan de rol is om afval van ziekteverwekkers zoals kankercellen, microben en vreemde stoffen op te slokken en te verteren. Tegelijkertijd signaleren deze macrofagen aan T-lymfocyten de afwijkingen die ze tegenkomen, in hun rol als schildwachten die immuunreacties teweegbrengen. Deze nieuwe aanpak zou daarom het klinische proces van immuuntherapie kunnen 'stimuleren', vooral voor de vele gevallen van kanker waarvoor de effectiviteit van deze behandeling nog beperkt is.

Jonge talenten

Met deze prijs wil het Baillet Latour Fonds de status en zichtbaarheid van veelbelovende jonge onderzoekers in België versterken en bijdragen tot het behoud van veelbelovend nieuw talent in België, of zelfs de aantrekkingskracht van buitenlandse talenten naar onderzoeksinstellingen in België stimuleren.

*De titel van Jingjing Zhu's project is "Exploratie van alpha2-adrenerge receptoragonisten als een nieuwe therapeutische benadering voor kankerimmunotherapie". Publicatie in Nature