Nieuws

7M$ voor onderzoek naar vasculaire aandoeningen

30/03/2022

Miikka Vikkula, professor Human Genetics aan het de Duve Instituut, is de Europese coördinator van een groot internationaal netwerk met de titel "Recalibrating Vascular Malformations by Pharmacological Intervention (ReVAMP)". Het vijfjarige project heeft een subsidie van $ 7 miljoen ontvangen uit het Transatlantic Networks of Excellence Program van de Leducq Foundation.

Het project heeft tot doel de fundamentale kennis te vergroten van vasculaire anomalieën die leiden tot beroerte, oedeem, bloedingen en misvormingen geassocieerd met ernstige chronische pijn, en om nieuwe farmacologische therapieën te ontwikkelen.

Het onderzoek richt zich op moleculaire mechanismen bij de reacties van vasculaire cellen op de mechanische stimuli van de bloedstroom - of mechanotransductie - en hoe mutaties mechanotransductie verstoren en vasculaire malformaties veroorzaken.

"Tegen het einde van de financieringsperiode willen we nieuwe ideeën en benaderingen hebben die preklinisch zijn getest en die verder kunnen worden ontwikkeld om bij patiënten te worden getest. Aangezien het domein grote vooruitgang boekt, verwachten we dat de resultaten veel patiënten met vasculaire anomalieën ten goede zullen komen”, zegt Miikka Vikkula.

Leden van het netwerk zijn ook Prof. Ondine Cleaver, University of Texas Southwestern Medical Center; Prof. Josef Penninger, University of British Columbia (Canada); Prof. Salim Seyfried, Universiteit van Potsdam (Duitsland); en Prof. Elisabeth Tournier-Lasserve, Paris Diderot University-INSERM U1141 (Frankrijk). Het netwerk zal in totaal 49 trainees werven in verschillende stadia van hun professionele ontwikkeling.

Wetenschappers betrokken bij het ReVAMP-project

Het interdisciplinaire team van fundamentele onderzoekers en clinici combineert expertise in genetica, biochemie, moleculaire biologie, celbiologie, stamcelbiologie en in vivo preklinische modellering.

"Dit netwerkproject brengt zes onderzoeksgroepen samen met een sterke staat van dienst. Het feit dat ze verschillende velden en vaardigheden vertegenwoordigen, vormt de basis voor de geplande synergetische projecten waarvan we hopen dat ze baanbrekende ontdekkingen opleveren die de groepen individueel niet zouden kunnen bereiken”, zegt Vikkula.

Het netwerk zal ook twee oproepen lanceren (in jaar 2 en 4) voor aanvragen ter ondersteuning van vier opkomende wetenschappers die momenteel niet zijn aangesloten bij een projectlid.

De Leducq Foundation werd in 1996 opgericht om internationaal, gezamenlijk onderzoek naar cardiovasculaire en neurovasculaire aandoeningen te ondersteunen, met de nadruk op de opleiding van wetenschappers in de vroege loopbaan.

Meer informatie over de ReVAMP project :

https://www.feinberg.northwestern.edu/sites/revamp/
https://www.fondationleducq.org/network/recalibrating-mechanotransduction-in-vascular-malformations/

Meer informatie over de Leducq Foundation :

https://www.fondationleducq.org/