Nieuws

Genetische oorzaak van een zeldzame bloedvataandoening

06/09/2016

Onderzoekers van het De Duve Instituut hebben ontdekt dat mutaties in een gen genaamd TEK de oorzaak zijn van het Blue rubber bleb nevus syndroom (BRBN), een zeldzame, ernstige bloedvataandoening. In eerder onderzoek heeft de groep aangetoond dat mutaties in hetzelfde gen ook leiden tot een aantal andere aandoeningen van de bloedvaten. Van TEK is bekend dat het een rol speelt in de vorming van bloedvaten. De mutaties in het gen veroorzaken letsels door een signaleringsmechanisme te verstoren in de cellen die het binnenste oppervlak van bloedvaten vormen. Dit maakt de cellen misvormd, meer invasief en langer levend. Medicijnen die interfereren met dit signaleringsmechanisme lijken deze ziekten te kunnen verlichten.

De onderzoekers vonden de mutaties door het onderzoeken van chirurgisch verwijderd letselweefsel van 17 patiënten met BRBNS. De mutaties zijn somatisch, wat wil zeggen dat ze alleen aanwezig zijn in cellen in het letsel, maar niet in andere cellen van het lichaam, en derhalve niet erfelijk overdraagbaar zijn. Interessant is dat de weefsels van de meeste patiënten niet één maar twee verschillende mutaties hebben, beide op hetzelfde allel (kopie) van het gen.

Het Blue rubber bleb nevus syndroom (BRBN of “Bean syndroom”) wordt gekenmerkt door tientallen tot honderden blauwpaarse blaarachtige letsels op of net onder de huid. De letsels komen ook voor in het maagdarmkanaal, meestal in de dunne darm, en leiden tot bloedingen, obstructies of infarcten in de darm. De letsels nemen vaak toe in grootte en aantal met de leeftijd. De meeste patiënten worden gedurende hun hele leven herhaaldelijk behandeld om de symptomen te verlichten. Velen moeten abdominale chirurgie ondergaan om letsels verwijderen of het bloeden te stoppen. De ziekte kan niet worden genezen.

De onderzoekers van het De Duve Instituut werkten in het onderzoek samen met veertien klinieken en onderzoeksinstituten uit de hele wereld. De resultaten zijn onlangs gepubliceerd in de Journal of Investigative Dermatology (Soblet et al., 2016).

Van links tot recht : Rafael Helaers, Mirta Basha, Matthieu Schögel, Julie Soblet, Nisha Limaye, Ha-Long Nguyen, Mélanie Uebelhoer, Pascal Brouillard, Antonella Mendola, Audrey Debue, Liliana Niculescu, Anne Van Egeren, Dominique Cottem, Mustapha Amyere, Miikka Vikkula

Artikel over dit onderzoek

Blue Rubber Bleb Nevus (BRBN) Syndrome Is Caused by Somatic TEK (TIE2) Mutations.

Soblet J, Kangas J, Nätynki M, Mendola A, Helaers R, Uebelhoer M, Kaakinen M, Cordisco M, Dompmartin A, Enjolras O, Holden S, Irvine AD, Kangesu L, Léauté-Labrèze C, Lanoel A, Lokmic Z, Maas S, McAleer MA, Penington A, Rieu P, Syed S, van der Vleuten C, et al.

J Invest Dermatol. (2017), 137(1):207-16.