Nieuws

Pr thierry boon, eredoctoraat van de vub

09/12/2021

(Vertaald uit UCLouvain news)

Prof. Thierry Boon, voormalig directeur van het de Duve Instituut en pionier in kankerimmunotherapie, heeft een eredoctoraat ontvangen van de Vrije Universiteit Brussel.

Prof. Thierry Boon, voormalig directeur van het de Duve Instituut van de UCLouvain en van de Belgische afdeling van het Ludwig Institute for Cancer Research, kreeg op 17 november 2021 in de Munt de titel van eredoctoraat van de VUB, die hem begin 2020 was toegekend. Naast hem werden andere persoonlijkheden geëerd: Pierre Kompany, Ann Druyan, William Kentridge en Antoni Ribas.
Bij deze gelegenheid nam Thierry Boon deel aan het Let's Celebrate immunotherapie-symposium met Prof. Antoni Ribas, ook een specialist in immunotherapie (University of California, Los Angeles).

Vind hier het interview van Thierry Boon en Antoni Ribas tijdens de ceremonie "A Night At The Opera":

Interview with Antoni Ribas & Thierry Boon Falleur | Doctor Honoris Causa | A Night At The Opera

Tumorantigenen

Thierry Boon toonde in de jaren tachtig aan wat werd vermoed: het immuunsysteem kan kankercellen detecteren en elimineren. In zijn onderzoek ontdekte hij zogenaamde tumorantigenen, specifieke antigenen die alleen op het oppervlak van kankercellen voorkomen.

Het principe van immunotherapie is gebaseerd op het natuurlijke vermogen van het lichaam om kankercellen te herkennen en te bestrijden. Het doel van deze behandeling is om het immuunsysteem van de patiënt te mobiliseren tegen kanker. In de afgelopen tien jaar is het een revolutionaire therapeutische benadering in de oncologie geworden.

Ziekte bestrijden zonder gezonde cellen te beschadigen

"De resultaten van onze eerste studies bij muizen waren veelbelovend. We ontdekten dat deze tumorantigenen, die kunnen worden vergeleken met moleculaire vlaggen, zieke cellen markeren en zich dus richten op kankercellen. Ze onderscheiden zich van goedaardige cellen. Dit heeft geleid tot een echte wetenschappelijke doorbraak en tot de ontwikkeling van medicijnen die kankercellen afremmen zodat het immuunsysteem de ziekte kan herkennen, bestrijden en elimineren zonder gezonde cellen te beschadigen. Dat is de basis van immunotherapie", legt prof. Boon uit.

Zonder zijn ontdekkingen geen immunotherapie

"In 2018 werd de Nobelprijs toegekend aan immunotherapiebehandeling. Prof. Boon zou niet hebben misstaan tussen de laureaten. Zonder zijn ontdekkingen was er geen immunotherapiebehandeling mogelijk geweest", getuigt Pierre van der Bruggen, professor aan het de Duve Instituut. "Thierry Boon is een visionair, 100% toegewijd aan de wetenschap, die ons altijd heeft gestimuleerd om naar het beste te streven.”