Nieuws

Naar een beter begrip van de vorming van schildklierfollikels

02/06/2016

In de schildklier zijn de schildklierhormoon-producerende cellen, die de goede ontwikkeling en stofwisseling regelen, op unieke wijze georganiseerd in kleine bolvormige zakken, de follikels. Deze vangen circulerend jodium en zorgen voor de synthese, opslag en afgifte van schildklierhormonen. Onderzoekers van de celbiologie groep van het de Duve Instituut hebben aangetoond dat de vorming van schildklierfollikels tijdens de embryonale fase afhangt van de invasie van een ongedifferentieerde massa van epitheelcellen door bloedvaten en een moleculaire dialoog tussen beide populaties. Dit werk zorgt voor een beter begrip van de ontwikkeling van schildklierziektes

De schildklier bestaat uit bolvormige structuren, de follikels, die schildklierhormonen maken.

Deze afbeelding komt overeen met een doorsnede van een wildtype embryonale schildklier en toont verscheidene folliculaire structuren bestaande uit epitheelcellen (rood) georganiseerd rond een centraal lumen (wit) en afgebakend door een basale lamina (groen).

These pictures corDeze afbeeldingen komen overeen met doorsnedes van embryonale wildtype (links) en transgene (rechts) schildklieren. In de transgene schildklier zijn de epitheelcellen (rood) niet in follikels, zoals geillustreerd wordt door het kleine lumen (wit) en de slechte opbouw van het basaal lamina (groen).respond to sections through embryonic wild-type (left) and transgenic (right) thyroids. In the transgenic thyroid, epithelial cells (red) do not organize in follicles, as illustrated by the small lumina (white) and the poor assembly of the basal lamina (green).

Artikel over dit onderzoek

Thyroid follicle development requires Smad1/Smad5- and endothelial-dependent basement membrane assembly.

Villacorte M, Delmarcelle AS, Lernoux M, Bouquet M, Lemoine P, Bolsée J, Umans L, de Sousa Lopes SC, Van Der Smissen P, Sasaki T, Bommer G, Henriet P, Refetoff S, Lemaigre FP, Zwijsen A, Courtoy PJ, Pierreux CE.

Development (2016), 143:1958-1970.