Nieuws

"Win (wnt) je haar terug!", dankzij wen-hui lien

09/08/2022

Het team Stem Cell Biology and Development (SCBD) van Wen-Hui Lien publiceerde een belangrijke studie in het prestigieuze tijdschrift Nature Communications. Dit werk ontrafelt een voorheen niet-gekende rol van een Wnt-receptor, ROR2, bij de regulatie van Wnt-signalering en de DNA-schaderespons die cruciaal zijn voor zelf-vernieuwing en onderhoud van huidstamcellen.

Illustratie die de studie samenvat en de rol van ROR2 benadrukt, niet alleen bij het reguleren van Wnt-geactiveerde signalering die verantwoordelijk is voor de activering en zelfvernieuwing van haarfollikelstamcellen, maar ook bij het handhaven van een goede respons op DNA-schade, wat onmisbaar is voor het onderhoud van stamcellen op lange termijn.

Wnt-signalering heeft een functie in homeostase van volwassen weefsel en tumorontwikkeling. Met behulp van genetische muismodellen en celcultuursystemen ontdekten de onderzoekers de essentiële rol van ROR2, niet alleen bij de transductie van Wnt-signalering die nodig is voor de activering van haarfollikelstamcellen, maar ook bij het handhaven van een goede DNA-schaderespons die cruciaal is voor stamcelonderhoud op lange termijn. Door dubbel gemuteerde muizen te genereren, identificeerden ze verder een compenserende rol van ROR2 en zijn stroomafwaartse eiwit PKC bij het beschermen van stamcellen tegen het verlies van de stamcelpool. Hun bevindingen werpen licht op de regulerende rol van ROR2 bij haarregeneratie en het onderhoud van huidstamcellen, wat op zijn beurt suggereert dat ROR2 een therapeutisch doelwit is om haaruitval tegen te gaan.

Wen-Hui Lien's team

Van links naar rechts: Anthony Veltri, Bahar Zafarani, Chim Kei Chan, Wen-Hui Lien, Gaia Cangiotti en Christopher Lang

Artikel over dit onderzoek

ROR2 regulates self-renewal and maintenance of hair follicle stem cells.
Veltri A*, Lang CMR*, Cangiotti G, Chan CK, Lien W-H. (* co-first authors)
Nat Commun. 2022 Aug 1;13(1):4449. doi: 10.1038/s41467-022-32239-7

Financiering

Dit werk is ondersteund door de FNRS (Ulysse-F.6002.14 en PDR-T.0078.16), Fonds Joseph Maisin, en Stichting tegen Kanker (FAF-F/2016/792).