Pr Thierry Boon gehuldigd door een DHC van VUB

(Vertaald uit UCLouvain news)

10/12/2021

Prof. Thierry Boon, voormalig directeur van het de Duve Instituut en pionier in kankerimmunotherapie, heeft een eredoctoraat ontvangen van de Vrije Universiteit Brussel.

 

Prof. Thierry Boon, voormalig directeur van het de Duve Instituut van de UCLouvain en van de Belgische afdeling van het Ludwig Institute for Cancer Research, kreeg op 17 november 2021 in de Munt de titel van eredoctoraat van de VUB, die hem begin 2020 was toegekend. Naast hem werden andere persoonlijkheden geëerd: Pierre Kompany, Ann Druyan, William Kentridge en Antoni Ribas.
Bij deze gelegenheid nam Thierry Boon deel aan het Let's Celebrate immunotherapie-symposium met Prof. Antoni Ribas, ook een specialist in immunotherapie (University of California, Los Angeles).
 

Vind hier het interview van Thierry Boon en Antoni Ribas tijdens de ceremonie "A Night At The Opera":

Tumorantigenen

Thierry Boon toonde in de jaren tachtig aan wat werd vermoed: het immuunsysteem kan kankercellen detecteren en elimineren. In zijn onderzoek ontdekte hij zogenaamde tumorantigenen, specifieke antigenen die alleen op het oppervlak van kankercellen voorkomen.

Het principe van immunotherapie is gebaseerd op het natuurlijke vermogen van het lichaam om kankercellen te herkennen en te bestrijden. Het doel van deze behandeling is om het immuunsysteem van de patiënt te mobiliseren tegen kanker. In de afgelopen tien jaar is het een revolutionaire therapeutische benadering in de oncologie geworden.
 

Ziekte bestrijden zonder gezonde cellen te beschadigen

"De resultaten van onze eerste studies bij muizen waren veelbelovend. We ontdekten dat deze tumorantigenen, die kunnen worden vergeleken met moleculaire vlaggen, zieke cellen markeren en zich dus richten op kankercellen. Ze onderscheiden zich van goedaardige cellen. Dit heeft geleid tot een echte wetenschappelijke doorbraak en tot de ontwikkeling van medicijnen die kankercellen afremmen zodat het immuunsysteem de ziekte kan herkennen, bestrijden en elimineren zonder gezonde cellen te beschadigen. Dat is de basis van immunotherapie", legt prof. Boon uit.
 

Zonder zijn ontdekkingen geen immunotherapie

"In 2018 werd de Nobelprijs toegekend aan immunotherapiebehandeling. Prof. Boon zou niet hebben misstaan tussen de laureaten. Zonder zijn ontdekkingen was er geen immunotherapiebehandeling mogelijk geweest", getuigt Pierre van der Bruggen, professor aan het de Duve Instituut. "Thierry Boon is een visionair, 100% toegewijd aan de wetenschap, die ons altijd heeft gestimuleerd om naar het beste te streven.”

 

 

Een geschiedenis van immunotherapie, door Thierry Boon (vanaf 53:49):

 

 

In the pers:

Het Nieuwsblad - De Belg die na 15 jaar ploeteren voor een doorbraak zorgde in kankeronderzoek, terwijl geen enkele collega erin geloofde - 17/11/2021

GVA - De Belg die na 15 jaar ploeteren voor een doorbraak zorgde in kankeronderzoek, terwijl geen enkele collega erin geloofde - 17/11/2021

Zorg Magazine - Immunotherapie: een doorbraak in de behandeling van kanker - 18/11/2021

MediQuality - Thierry Boon en Antoni Ribas hebben de titel van Doctor Honoris Causa gekregen van de Vrije Universiteit Brussel - 17/11/2021

 

VUB Press - VUB honorary doctorates for science communicator Ann Druyan, artist William Kentridge, politician Pierre Kompany, and immunotherapy experts Antoni Ribas and Thierry Boon - 17/11/2021

 

L'avenir - L’immunothérapie: comprendre le système immunitaire pour mieux soigner - 17/11/2021