Biotechbedrijf iTeos Therapeutics nu genoteerd op Nasdaq

14/09/2020

iTeos Therapeutics, een spin-off van het de Duve Instituut en het Ludwig Instituut gespecialiseerd in immunotherapie voor kanker, is nu genoteerd aan de beurs van Wall Street. Hierdoor zou het in staat moeten zijn om nog eens 200 miljoen dollar op te halen voor de ontwikkeling van zijn immuno-oncologieprogramma's, die mede voortkomen uit onderzoek geïnitieerd aan het de Duve Instituut. Het doel is om nieuwe antikankermedicijnen te ontwikkelen op basis van immunotherapie, en zo het motto van Christian de Duve bij het oprichten van het Instituut in praktijk te brengen: "Beter begrijpen om beter te genezen".

Deze beursgang is een echte mijlpaal voor de Waalse biotech die in het biopark van Gosselies is geïnstalleerd, maar die nu ook een Amerikaanse site heeft in Cambridge, in de buitenwijken van Boston, vlakbij MIT en Harvard University.

Opgericht in 2011 door Michel Detheux, CEO, en Benoit Van den Eynde, directeur van Ludwig Cancer Research Brussels en sinds 2019 van het de Duve Instituut, ontwikkelt iTeos Therapeutics kleine immunomodulerende moleculen voor de behandeling van kanker. Het gebied van immunotherapie bij kanker is de afgelopen jaren aanzienlijk gegroeid met de komst van een aantal geneesmiddelen en vaccins die de immuunrespons gebruiken om kanker veiliger, effectiever en duurzamer te behandelen. De therapeutische toepassingen van deze behandelingen zijn echter beperkt omdat de tumoren mechanismen ontwikkelen waarmee ze aan het immuunsysteem kunnen ontsnappen. De missie van iTeos is precies om immunomodulerende geneesmiddelen te ontwikkelen om immunosuppressie te overwinnen.

In 2018 wist iTeos al 64 miljoen dollar op te halen bij het Amerikaanse investeringsfonds MPM Capital en 125 miljoen dollar in 2020 bij vijf andere Amerikaanse fondsen, waarmee het één van de meest succesvolle universitaire spin-offs in Europa is op het gebied van fondsenwerving.

De nieuwe middelen die iTeos heeft verworven, moeten het in staat stellen om zijn twee grote klinische ontwikkelingsprogramma's te voltooien. De eerste betreft een kandidaat-behandeling voor patiënten met solide tumoren. De klinische studie, deels uitgevoerd in België, heeft tot doel de effectiviteit te testen van de behandeling die alleen wordt toegediend of in combinatie met Keytruda, het belangrijkste immunotherapieproduct van de Amerikaanse farmagigant Merck, waarmee iTeos vorig jaar een samenwerkingsovereenkomst heeft afgesloten.

Het tweede klinische programma van het Belgische biotechbedrijf heeft tot doel niet alleen solide kankers te behandelen, maar ook kwaadaardige bloedtumoren met behulp van een antilichaam dat zich richt op een specifiek antigeen om de werking van TIGIT-receptoren te blokkeren, die de immuunrespons afremmen. Deze immunotherapie-technologie wordt als veelbelovend beschouwd.

Zie hoe Michel Detheux en David Wicks, vice-president van Nasdaq Option Market Index, "de openingsbel luidden" op 19 augustus (het interview begint op 24 min 30 sec):

 

 

Voor meer informatie over iTeos Therapeutics : https://www.iteostherapeutics.com