Medewerkers van het Instituut raken betrokken bij de strijd tegen Covid-19

8/04/2020

De SARS-Cov-2 pandemie verandert ons leven en onze manier van werken. Bij het Instituut komt dit tot uiting in het wijdverbreide gebruik van telewerken, behalve voor degenen die verantwoordelijk zijn voor het voltooien van lopende experimenten en het waarborgen van het onderhoud van essentiële activiteiten. Maar dit vertaalt zich ook in de wens van onze onderzoekers en technici om betrokken te raken bij de strijd tegen Covid-19.

 

Onze jonge arts-onderzoekers helpen in Saint-Luc

Vier promovendi in de medische wetenschappen van het Instituut zijn geselecteerd naar aanleiding van een oproep van het Universitair Ziekenhuis Saint-Luc. Eerst benaderd om te helpen bij de opvang van patiënten die zijn opgenomen voor vermeende Covid-19 (een taak die sindsdien is toegewezen aan jonge huisartsen), worden onze vrijwilligers nu doorverwezen naar onderbezette afdelingen, die een beroep doen op mensen met een adequate opleiding. Sommigen wachten op een opdracht, anderen zijn bijvoorbeeld gebeld door de afdeling waar ze al tijdens hun assistentschap hebben gewerkt.

 

   

Onze vrijwilligers delen hun ervaring:

"We werden door de dagkliniek oncologie in het Saint-Luc ziekenhuis opgeroepen voor versterking, omdat deze verzwakt was vanwege enkele zieke artsen en assistenten die voor andere taken waren opgeëist.

De sfeer in het ziekenhuis is heel vreemd en psychologisch zwaarder dan normaal: de gangen zijn bijna leeg, het leven dat de plek meestal bezielt, is verdwenen, veel patiënten en sommige zorgverleners zijn angstig, vooral vanwege het gebrek aan beschermingsmiddelen. Hoewel velen van ons kalm blijven, laat de stress van anderen ons niet onverschillig.

 Als er één woord is dat onze moeilijkheden samenvat, dan is het ONZEKERHEID: we hebben niet de middelen om al onze patiënten systematisch te screenen, dus we weten niet wie het virus zou kunnen dragen, buiten gehospitaliseerde en geïdentificeerde patiënten. We weten dus niet waar we onze voorzorgsmaatregelen op moeten richten. We weten niet wat er volgende week gaat gebeuren, want als zorgverleners ziek worden, kan de organisatie op elk moment veranderen. Al deze onzekerheid roept ook veel vragen op voor onze kankerpatiënten die behandeling nodig hebben en wiens managementprogramma's veranderen naarmate nieuwe maatregelen worden genomen. Er is enige angst, alles is ingewikkelder."

 

Julie Lesenfants, Alix Devaux, Pierre-Florent Petit en Walther Brochier

 

Eleonore Pairet, kinderarts en promovendus in biomedische en farmaceutische wetenschappen bij het Instituut, helpt de ONE (Office National de l'Enfance). Om het gebrek aan assistenten te compenseren, neemt ze een aantal weekendtaken in de kindergeneeskunde over.

 

Wij helpen het moleculaire biologie-microbiologie laboratorium van Saint-Luc bij het uitvoeren van diagnostische testen

We hebben reagentia en apparatuur die gebruikt kunnen worden voor diagnostische testen ter beschikking gesteld aan de klinische biologielaboratoria van het Universitair Ziekenhuis Saint-Luc. Tegelijkertijd hebben ongeveer zestig van onze onderzoekers en technici zich vrijwillig aangemeld om deze testen uit te voeren. Gecoördineerd door Joseph Dewulf en Jean-Philippe Defour, twee postdocs bij het Instituut en medewerkers van de afdeling laboratoriumgeneeskunde van Saint-Luc, is deze versterking net begonnen.

 

De eersten die worden geroepen, geven hun getuigenis:

"De werkorganisatie in een klinisch laboratorium verschilt aanzienlijk van die in een onderzoekslaboratorium. Terwijl bij onderzoek dezelfde persoon aan alle fasen van een experiment werkt, wordt het werk in een klinisch laboratorium verdeeld in "modules" die aan verschillende teams zijn toevertrouwd. De screeningprocedure van Covid-19 is onderverdeeld in drie modules: de eerste bestaat uit het voorbereiden en inactiveren van de monsters, de tweede uit het extraheren van RNA en de derde uit het uitvoeren van qPCR en het interpreteren van resultaten. Alle vrijwilligers worden toegewezen aan de tweede module. Er ligt ook meer nadruk op het "protocol" aspect dan bij onderzoek, elk gebruikt reagens moet worden genummerd en geregistreerd. We gebruiken een handmatig protocol zonder kit vanwege het gebrek aan reagens. Het is langzamer maar net zo effectief. De kits lijken te zijn gereserveerd voor monsters van ziekenhuispatiënten en deze worden behandeld door het klinische laboratoriumteam. Vrijwilligers zijn verantwoordelijk voor het screenen van ziekenhuispersoneel. Er worden zeer binnenkort veel nieuwe monsters verwacht, waaronder van personeel en bejaardentehuizen."

 

 

Lees meer over de verschillende soorten screeningstesten

In de onderstaande tabel vatten Joseph Dewulf, Jean-Philippe Defour en Anaïs Scohy de bijzonderheden samen van de soorten testen die momenteel in België worden uitgevoerd, alsmede hun voor- en nadelen.

 

 

Anaïs Scohy, Joseph Dewulf, Jean-Philippe Defour

Welke testen worden uitgevoerd in Saint-Luc?

"Bij Saint-Luc worden momenteel de testen in kolom 1 en 4 gebruikt, die het mogelijk maken om de diagnose en prognose vast te stellen. De testen in kolom 2, die een snellere diagnose bieden, worden gevalideerd en beginnen in de komende dagen. De testen in kolom 3, die vaststellen of een persoon immuun is, zullen ook snel beginnen en zullen zeer belangrijk worden."